Fixbrigade Paddepoel van start!

Met een ferme ruk aan de radiatorfolie onthulde wethouder Eelco Eikenaar op 17 januari 2024 het logo en daarmee was de feestelijke start van FIXbrigade Paddepoel een feit. De FIXbrigade is een project waarbij onderwijs (leer-/werktraject), energietransitie en armoedebestrijding samenkomen. Een team van energiefixers voert op afspraak gratis besparingsmaatregelen uit bij mensen met een smalle beurs. De fixers in Paddepoel zijn studenten van het Alfa-college. Door hun werk helpen ze bewoners met het verlagen van de energielasten en doen zelf waardevolle werkervaring op. Het team in Paddepoel bestaat uit zes studenten en drie leermeesters.

Bij de feestelijke bijeenkomst op woensdagmiddag in de Bisschop Bekkersschool vertelden de samenwerkingspartners Alfa-College, gemeente Groningen, Paddepoel Energiek, WIJS en Stichting FIXbrigade Nederland over de totstandkoming van dit unieke project. Wijkwethouder Eikenaar prees de inzet van de fixers en hun leermeesters, en directeur Nevin Özütok van FIXbrigade Nederland memoreerde dat uit TNO-onderzoek blijkt dat huishoudens met kieren dichten en kleine maatregelen wel 20 tot 30% kunnen besparen op hun energierekening. Bewoner Liesbeth Cavé had al bezoek gehad van het fixteam en toonde zich zeer dankbaar voor de aandacht waarmee ze kierende deuren hadden aangepakt.

Tot slot was er nog een mooie opsteker voor het project: Namens de Coöperatieve Rabobank reikte Arianne Wollerich een cheque uit van € 10.000 waarmee het lokale initiatief het materiaal voor de eerste 100 huizen kan aanschaffen. De bank ondersteunt graag maatschappelijke initiatieven, zeker als dat zorgt voor werkgelegenheid, verlagen van de lasten en bijdraagt aan de energietransitie.

Paddepoelers die belangstelling hebben voor een bezoek van de FIXbrigade kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier